נשירת שיער גברים
- בית
- /
- נשירת שיער
- /
- נשירת שיער גברים
נשירת שיער גברית - הינה מצב מאוד שכיח ומתרחשת אצל כ - 90% - 80% מהגברים המבוגרים. במרבית המקרים הנשירה מתחילה בגיל צעיר יחסית סביב גיל 20 שנה או קודם לכן, אך ישנם מקרים שהנשירה אצלם מופיעה מאוחר יותר. חשוב לציין ולהדגיש שנשירת השיער אצל הגברים הינה בעלת ספקטרום משתנה החל מדרגת נשירת שיער קלה ועד נשירת שיער קשה.
קיימות בספרות דרגות שונות של נשירת שיער גברית
נשירת השיער הגברית הטיפוסית קרויה נשירת שיער אנדרוגנטית ANDROGENETIC ALOPECIA והיא ממחישה בעצם את הנשירה הקלאסית שאנו כולנו מכירים אם עקב נסיגת קו השיער הקידמי ובמיוחד באזורי המפרצים הממוקמים בשני צידי קדמת הקרקפת ו/או באזור קודקוד הקרקפת, או בשניהם. בד"כ ניתן לראות גם דלדול שיער בשאר שיער הקרקפת אך כאמור הדילדול בולט יותר במקומות שצויינו לעיל.
* חשוב לציין ולהדגיש כיה היקף הצידי והאחורי של שיער הקרקפת הינו שמור בד"כ.
הסיבות להתקרחות הגברית הטיפוסית הינן בעיקרן גנטיות. (השינויים ההורמונליים - שהם אחראים העיקריים לנשירת השיער - אף הם מורשים גנטית)
** חשוב מאוד להזכיר שהמושג גנטי - אינו מחייב שלאחד ההורים תהיה גם נשירת שיער, אלא בהחלט יכול להיות שלסבא או לסבא של הסבא היתה נשירת שיער ואז לנכד או לנין אותו הגן האחראי לנשירת השיער עבר לצאצאים הבאים.
כידוע ההורמון העיקרי האחראי לנשירת שיער הינו הטסטוסטרון ההופך להורמון הרבה יותר פעיל (פי 25 לערך) הקרוי דהידרוטסטוסטרון - (המעבר של טסטוסטרון לדהידרוטסטוסטרון מתבצע על ידי אנזים הקרוי 5 אלפה - דרוקטאז) במילים אחרות ככל שיש יותר דהידרוטסטוסטרון אזי הסיכוי לנשירת שיער גובר.
*** חשוב לציי ולהדגיש שרמות גבוהות של דהידרוטסטוסטרון אחראיות גם על איכות השיער מבחינת עוביו ואורכו ( השיער עובר לשלב המנוחה (TELOGEN)
בגברים כמו בנשים קיימות סוגי נשירה אחרים כגון:
1. התקרחות מוקדית עגולה / אליפטית - ALOPECIA AREATA - זה מצב שנובע עקב היווצרות קרחות עגולות או אליפטיות בגדלים משתנים ממספר מ"מ ועד מספר סנטימטרים. התקרחיות מסוג זה ובעות עקב הווצרות נוגדנים עצמוניים (מסיבה לא ברורה ..) התוקפים את שורשי השיער בקרקפת או/ו הזקן וגורמים לנשירת השיער
2. נשירת שיער גברית דיפוזית (במקרה זה נשירת השיער או ליתר דיוק דילדול השיער מתרחש מכל הקרקפת באופן פחות או יותר אחיד) הנובעת עקב סיבות רבות ומגוונות ובינהן: חסרים תזונתיים שונים, חוסר ברזל, הפרעות בבלוטת התריס וכן עקב טיפולים כימוטראפיים שונים.
בספרות הרפואית ידוע שקיים קשר בין אותם גברים מתקרחים לבין הופעתם של מחלות פנימיות שונות ובינהם, סוכרת, מחלות לב איסכמיות, שומנים בדם ועוד...
טיפול בנשירת שיער גברית
טיפולים מקומיים:
- מינוקסידיל: (שמות מסחריים - מינוקסי)
טרם הטיפול בתמיסת מינוקסידיל חשוב לציין שלא כל מי שסובל מהתקרחות יגיב לטיפול זה
הגברים הסובלים מהתקרחות גברית בדרגה קלה עד בינונית, ודלילות השיער ממוקמת בעיקר באזור קודקוד הקרקפת - (ובאופן משמעותי פחות אפקטיבית במפרצים ובאיזור קו השיער הקידמי) ובמיוחד אם הוא פחות מגיל 40 - מטופלים כאלה הם בעלי פוטנציאל להגיב בדרגה זו או אחרת לטיפול במינוקסידיל. חשוב לציין ולהדגיש שבאותם מטופלים אשר הגיבו לטיפול במינוקסידיל עליהם להמשיך בטיפול כל עוד הם רוצים ששערם ימשיך להראות טוב יותר.במידה והם יפסיקו את הטיפול הרי כל השיער שצמח בעיקבות הטיפול במינוקסידיל יישר.
תמיסת מינוקסידיל מופיעה בריכוזים של 2-5% הזמינה בצורת תרסיס (תמיסת מינוקסידיל 2% משמשת בעיקר להתקרחות בקרב נשים) השימוש בתרסיס זה בטוח, אך עלולות להופיע תופעות לוואי כגון:יובש בעור הקרקפת, גירוי קל על פני עור הקרקפת, או תגובה אלרגית.
עפ"י מחקרים שהתבצעו לאחרונה: השימוש במינוקסידיל 5% מסייע בעיקר על שמירת השיער הקיים ובחלק קטן מהמקרים גם מצמיח שיער חדש אצל נשים אחוזי התגובה הינם נמוכים בעיקבות בשימוש במינוקסידיל 2%
טיפול בנשירת שיער לגברים - פומי:
תרופות היעילות מאוד בעצירת נשירת שיער אצל גברים אלו תרופות שמעכבות את האנזים 5 אלפה דרוקטאז, זהו אנזים האחראי על הפיכת הטסטוסטרון לדהידרוטסוןסטרון .
התרופה המוכרת ביותר בקבוצה זו- היא פינסטריד -FINESTERIDE - המוכרת בשם פרופסיה
אופן הטיפול בתרופה זו: 1 מ"ג ליום
רק לאחר שימוש רציף במשך חצי שנה לפחות - יהיה ניתן לקבוע את הערכת יעילותה של התרופה יש להקפד על טיפול המשכי וקבוע. (הפסקת השימוש תוביל לחידוש הנשירה.)
חסרונות התרופה:
במיעוט המקרים התרופה עלולה לגרום להפרעה בתפקוד המיני, ו/או ירידה בחשק המיני. הטיפול בפינסטריד בטוח,למרות שמחקרים בנושא מצאו כי בקרב חולים אשר קיבלו טיפול במינון גבוה במיוחד - מינונים החורגים מהשימוש בטיפול למניעת התקרחות. נמצא שיעור גבוה מהמצופה של סרטן הערמונית בשלב מתקדם. עפ"י מחקרים שימוש בפינסטריד - פרופסיה - עשוי להביא לעלייה בצמיחת השיער / התעבות השיער בדרגת שיפור כזאת או אחרת -בשיעור של עד 65%.
טיפול חדשני הקרוי PRP - PLATELET RICH PLASMA
זוהי פלסמה עשירה בטסיות - שיטה זו קיימת לאינדיקציות שונות ברפואה כבר מעל 60 שנים ! (במצבים אורטופדיים שונים, פציעות, שחיקות חוס וכדו') ובתחום האסטטי הצערת העור וטיפול לדלילות השיער. מנגנון הפעולה של PRP - נוטלים דם ורידי מהמטופל ומבצעים צנטריפוגה במהירות גבוהה (זאת על מנת להפריד את הכדוריות הדם האדומות מהסרום ולאחר מכן נוטלים את החלק העליון של הסרום ובחלק התחתון של נוזל הסרום -שם יש את ריכוז הטסיות הגבוה והעשיר ואת זה מזריקים לקרקפת. מבצעים טיפול זה אחת ל 1-2 חודשים סה"כ 2 - 4 טיפולים. ניתן לחזור לסדרת טיפולים זו אחת לשנה/שנתיים .
ניתן לראות צמיחת שיער באופן הדרגתי כבר לאחר כחודש - חודשיים מהטיפול השני. באם לאחר הטיפול השני לא נראה כל שינוי אין טעם לטיפולים נוספים
טיפול החדשני ביותר נכון לכתיבת שורות אלה - טיפול הקרוי RIGENERA
טיפול זה מיועד לנשים וגברים בגילאים 20-40 ובמיוחד כאשר הדילדול שיער מופיע בקודקוד הקרקפת ופחות יעיל באיזורי המפרצים. ככל ש"גיל" הנשירה צעיר יותר כך הסיכוי גבוה יותר להצלחה הטיפולית בטיפול זבה בריגנרה מבוסס על פיסותקטנות מאוד מעור הקרקפת האחורי (משם ממוצים תאי אב - PROGENITOR CELLS ) ולאחר מכן בטכניקה מאוד מיוחדת מייצרים מיקרו - שתלים המוזרקים על ידי הרופא לאזורים המדוללי שיער. כעבור כחודש - חודשיים ניתן לראות צמיחה של ניבטי שיער בצפיפות משתנה ממקרה למקרה. מעבר לצמיחת שיער חדשה גם ניתן לראות שהשיער החדש והקיים מתעבים ונראים חיוניים יותר. ניתן להגביר את אפקט היעילות של הריגנרה RIGENERA על ידי טיפול תומך נוסף של וכעבור חודש - חודשיים נוספים שוב טיפול נוסף של PRP.
השתלת שיער לגברים
השתלת שיער לגברים נועדת בעיקר למקרים בהם נשירת השיער הגיעה פחות או יותר לסיומה - הטיפול מתבצע באופן הבא - נוטלים שורשי שיער יחד עם ההעור הקיים סביב זקיקי השיער מהאיזור הממוקם בחלק האחורי של הקרקפת (חשוב לציין ולהדגיש כי העמידות היחסית הגבוהה לנשירת השיער בחלקים האחוריים והצידיים של הקרקפת נובע עקב מיעוט הקולטנים לדהידרוטסטוסטרון שהחיבור לאותם רצפטורים מחיש את תהליך הנשירה - במילים אחרות, באותם זקיקי השיער בהם יש כמות גדולה של קולטנים (רצפטורים).
כפי הקורה בקודקוד ובקדמת הקרקפת - שם תהיה יותר נשירת שיער מאשר לאותם זקיקי שיער בהם יש כמות מועטה יחסית של קולטנים לדהידרוטסטוסטרון כפי הקורה ב בחלק האחורי של הקרקפת, בתחילת הדרך של עידן השתלות השיער היו נוטלים פיסות עור בקוטר של 2 - 4 מ"מ ומשתילים אותם למקומות בהם השיער דליל.
ברבות הזמן הטכניקה השתפרה מאוד וכיום נוטלים זקיק שיערה בודד ומשתילים אותו , כך שבעצם האזור ה"תורם " נותרת צלקת קטנה ממש והתוצאות הקוסמטיות בד"כ משביעות רצון - זה תלוי כמובן בשטח של האזור התורם וכמובן בשטח של האזור המקבל.
מאמרים נוספים:
פרופ' אבירם מטפל במחלות כמו אסטמה של העור - דרכי הטיפול
טיפולים חדשניים ואבחון מדוייק - פטרת הציפורניים