גרד בעור
תחושת גרד הינה תופעה נפוצה המופיעה בתגובה למגוון מצבים, הן חיצוניים והן תוך גופיים. גרד הוא סימפטום של מגוון רחב של מחלות.
תחושת הגרד ולעתים אף רפלקס הגרד, נוצר מגירוי קצות עצבים בחיבור בין שכבת העור החיצוניות - האפידרמיס והדרמיס. יש המדמים את תחושת הגרד לתחושת הכאב ואכן מבחינת התמסורת העצבית יש דמיון רב, אך תחושת גרד גורמת לנו דחף לגעת באזור המגורה ותחושת כאב גורמת לנו לדחף להימנע ממגע באזור המגורה.
גרד יכול להופיע במחלות עור רבות ורוב רובה של האוכלוסייה תסבול מתחושת גרד במהלך החיים. גרד כרוני (כזה הנמשך מעל 6 שבועות) מצריך בירור רפואי מעמיק אצל רופא עור מומחה.
מקרה של תפרחת או גרד
באופן עקרוני יש להבדיל בין תפרחת ראשונית כלשהי הגורמת לגרד, לבין גרד בעור ללא כל תפרחת ראשונית. כידוע ישנן תפרחות בעור הגורמות בין היתר לגרד מאוד מטריד בדרגה זו או אחרת. במקרה של תפרחת ראשונית מגרדת, יש לזהות תחיל את התפרחת וברגע שקיימת אבחנה ברורה, הרי שהגישה הטיפולית פשוטה יותר כי אז מטפלים במחלה הספציפית (עם יעילות כזו או אחרת) ואילו באלה הסובלים מגרד ללא כל תפרחת ראשונית יש לבצע ברור מקיף ביותר על מנת ולנסות ולמצוא את הגורם לגרד, זה המקום לציין שלעיתים קרוב אדם הסובל מגרד ללא תפרחת ראשונית – עצם פעולת הגרד עלולה לגרום לסימני גרד ועל הרופא הבודק לדעת ולהבדיל בין תפרחת ראשונית הגורמת לגרד לבין גרד ללא התפרחת הראשונית ולדעת שסימני הגרד הינן תוצאה של הגרד ולא של תפרחת ראשונית.
- תפרחות עור שונות הגורמות לגרד - במקרים אלו ניתן לזהות את הגורם לגרד על ידי אבחנת התפרחת.
- אורטיקריה חריפה
- סימני גרד מישניים שונות (ללא סימני מחלה ראשונית)
אחת הסיבות השכיחות לגרד טורדני (בגיל מבוגר בעיקר) הינה על רקע יובש בעור. עור יבש יכול להיגרם באופן טבעי אצל אנשים מבוגרים (עקב שינויים כאלה ואחרים בהרכב השומנים בעור שגורם לשכבה החיצונית של העור להיות יבשה יותר), סביבה יבשה, מיזוג אוויר / או מזג אויר יבש ו/או שימוש בתכשירים ותמרוקים שמייבשים את העור. לעתים נוצרת קשקשת עדינה הנוצרת כתוצאה מהתייבשות העור מצב המחמיר את תחושת הגרד. במקרים כאלה, יש להיוועץ ברופא לגבי משחות מתאימות להקלת היובש והפסקת הגרד בנוסף, ישנה תחושת גרד שנובעת מגירוי בעקבות חשיפה סביבתית לאלרגן (מחולל תגובה אלרגית), לדוגמה מאכל כלשהו שגורם לפריחה מגרדת, עקיצת חרק, מגע עם צמח או בד, חומרים כימיים שונים וכד'. במצבים אלו על הרופא לאתר את הגורם שגרם לאלרגיה /גירוי העור ועל ידי מניעת החשיפה לאותם חומרים תהיה ירידה בעוצמת הגרד, במקביל ניתן לטפל בתכשירים מקומיים או/ו בכדורים מפחיתי אלרגיה. גם מחלות עור נפוצות כגון אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) ואורטיקריה (סרפדת) הן מחלות עם מנגנון תגובה אלרגי, וגם הן גורמות לגרד טורדני.
גרד טורדני
אחת הסיבות השכיחות לגרד טורדני (בגיל מבוגר בעיקר) הינה על רקע יובש בעור. עור יבש יכול להיגרם באופן טבעי אצל אנשים מבוגרים (עקב שינויים כאלה ואחרים בהרכב השומנים בעור שגורם לשכבה החיצונית של העור להיות יבשה יותר), סביבה יבשה, מיזוג אוויר / או מזג אויר יבש ו/או שימוש בתכשירים ותמרוקים שמייבשים את העור. לעתים נוצרת קשקשת עדינה הנוצרת כתוצאה מהתייבשות העור מצב המחמיר את תחושת הגרד. במקרים כאלה, יש להיוועץ ברופא לגבי משחות מתאימות להקלת היובש והפסקת הגרדבנוסף, ישנה תחושת גרד שנובעת מגירוי בעקבות חשיפה סביבתית לאלרגן (מחולל תגובה אלרגית), לדוגמה מאכל כלשהו שגורם לפריחה מגרדת, עקיצת חרק, מגע עם צמח או בד, חומרים כימיים שונים וכד'.
במצבים אלו על הרופא לאתר את הגורם שגרם לאלרגיה /גירוי העור ועל ידי מניעת החשיפה לאותם חומרים תהיה ירידה בעוצמת הגרד, במקביל ניתן לטפל בתכשירים מקומיים או/ו בכדורים מפחיתי אלרגיה. גם מחלות עור נפוצות כגון אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) ואורטיקריה (סרפדת) הן מחלות עם מנגנון תגובה אלרגי וגם הן גורמות לגרד טורדני.
גרד מסוג אחר הינו תגובה לטפילים וקרציונים שונים, כגון כינים, פשפשים או כנימות מכונה וכן חדירת פרזיט הגרדת הידוע בשם הנפוץ "סקבייאס "יכולים לגרום לתחושת גרד מטריד ביותר. במקרים אלו יש לסלק ולהדביר את הגורמים המזיקים הגורמים לתגובה העורית ולגרד.
גרד ללא כאב
גרד ו/או עקצוץ עם או ללא כאב נלווה יכול להופיע גם במחלות זיהומיות כגון נגיפי ההרפס, שמאופיינים בהיווצרות שלפוחיות קטנות הערוכות במקבצים דמויי אשכולות קטנים, מגרדות ומדבקות מאוד באזור הפה או אברי המין. גם אבעבועות רוח ושלבקת חוגרת הן מחלות שנגרמות ע"י וירוס ממשפחת ההרפס (Varicella Zoster) וגורמות הן למחלת ילדים המאופיינת בפריחה מגרדת והן למחלת מבוגרים שנובעת מ"התעוררות" של הווירוס הרדום מתקופת הילדות בגוף, ומאופיינת בפריחה ושלפוחיות מגרדות בילדים ומכאיבות ביותר בחלק ניכר מהמבוגרים.
גם פטרת העור, הנובעת משגשוג של פטרייה שגורמת לזיהום בעור, המתבטא בפריחה אופיינית, אודם בעיקר קשקשת וגרד. במקרים כאלה קיימים מגוון תכשירים אנטי פטרייתיים, שמתאים למגוון הפטריות שגורמות למצבים אלה.
מחלות עור דלקתיות
מחלות עור דלקתיות גורמות גם הן לגרד. המחלות הדלקתיות המובילות הגורמות לגרד הן אטופיק דרמטיטיס הקרויה גם אסטמה של העור, פסוריאזיס (ספחת העור) וסבוריאיק דרמטיטיס. מחלות עור דלקתיות אלו, אשר מאופיינות על ידי היווצרות דלקת (המאופיינת על ידי היווצרות אודם ,בצקת קלה, ומלווה בד"כ על ידי גרד ברמה כזו או אחרת) מחלות כרוניות אלו מהוות אתגר טיפולי ונעשים מחקרים רבים שמטרתן העיקרית לאתר את המנגנון הפתופיזיולוגי הגורם לכל שרשרת הראקציות המובילה בסופו של יום להתפתחות המחלה הרלוונטית. הבנת המנגנון של כל חלה ומחלה עשויה להביא לידי מציאת תרופות שייסעו להקלת הסימפטומים של המחלה. הדלקת בעור שמשתנה בין מחלה למחלה, משבשות את מבנה התקין של העור ובין היתר, גורמות גם לגרד. לרוב, הגרד נמצא ביחס ישיר לחומרת ההתפרצות, לכן ההקלה הטובה ביותר תהיה "שליטה" במחלה הגורמת ע"י תרופות אנטי דלקתיות כגון סטרואידים, תרופות אימוניות ותרופות ביולוגיות ממוקדות המטרה.
במקרים מסוימים, גרד כרוני יהיה תסמין של הפרעה כללית, כגון בעיה בתפקודי כבד, כליות, בעיות הורמונליות, מחלות מפרקים או תהליכים ממאירים. גם מחלות של מערכת העצבים ומחלות נפש יכולות להתבטא בגרד טורדני.