אסטמה של העור
אטופיק דרמטיטיס (atopic dermatitis, ובקיצור AD), המכונה אסטמה של העור, היא מחלת עור שכיחה ביותר המתבטאת בעור יבש, אדום ומגרד, בעיקר מאחורי הברכיים ובקפלי המרפקים, אולם היא עלולה להופיע גם במקומות אחרים בגוף.
המחלה מאופיינת בגלים של הטבה והחמרה לסירוגין. שכיחותה בקרב ילדים גבוהה יותר משכיחותה באוכלוסייה הבוגרת. ב־60 עד 80 אחוז מהמקרים של אטופיק דרמטיטיס קיים רקע משפחתי ומחלה זו באה לעתים יחד עם מחלות אטופיות (מחלות בהן מערכת החיסון מופעלת ביתר בתגובה לאלרגן) כגון נזלת אלרגית, אסטמה ודלקת עיניים אביבית.
עוצמת הגרד באטופיק דרמטיטיס הינה משתנה מאדם לאדם אך לציין שבאותם המקרים בהם הגרד בלתי נסבל וממושך ניתן לראות סימני גרד רבים עם סימני דמם, וכביטוי לגרד הממושך ניתן לצפות שציפורני החולה מבריקות - עקב "ליטוש" הציפורניים עם העור.
אסטמה של העור - מאפייני המחלה
למחלה מיוחסות סיבות רבות, כגון הפרעות במערכת החיסון, גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. הממצאים הקליניים נראים שונה בשלבי החיים השונים, אולם מאפייניה הברורים של המחלה הם גרד ומהלך כרוני בעל אופי גלי, המתבטא בהטבות ובהחרפות לסירוגין גם ללא קשר לטיפול. המחלה שכיחה מעט יותר בבנים מאשר בבנות. הגיל הממוצע שבו פורצת המחלה הוא בין חודשיים לשישה חודשים, אך היא עלולה כמובן לפרוץ בכל גיל. נדיר שהמחלה פורצת לפני גיל חודשיים.
בהתבוננות בעור הנגוע ובהתרשמות מתלונות החולה עולים הממצאים הבאים:
1. עור יבש ומגרד.
2. שטחי עור אדמדמים או כהים יותר מהעור הרגיל או סימני עור מעובה המאופיין בהדגשת קווי העור הטבעיים מכוסים בקשקש עדין (זהו ביטוי של גרד ממושך).
3. עור אדמדם ומעט בצקתי המכוסה גלדים עדינים או גסים - ביטוי לתהליך דלקתי יותר חריף, ויתכן אף עם זיהום משני המתבטא בהופעת גלדים רכים מפרישים נוזל דביק בגוון צהוב- חום - (במצבים כאלו יש צורך בטיפול אנטיביוטי סיסטמי
פיזור התפרחת שונה בתינוקות מאשר במתבגרים ו/או במבוגרים.
בגיל הינקות, המחלה פורצת בד"כ אחרי גיל חודשיים - שלושה. הנגעים מתחילים בפנים, אך יכולים להופיע בכל מקום בעור, אולם אזור החיתולים אינו מעורב בדרך כלל בגיל הינקות. כשהתינוק מתחיל לזחול, עלולים להיות מעורבים גם החלקים המיישרים של הגפיים, קרי: הברכיים והמרפקים.
הממצאים בעור מאופיינים באדמומית ובה נגעי עור קטנים מורמים (קשריות), הנוטים להתמזג. אותן קשריות מלוות גרד מציק מאד, ופעולת הגירוד גורמת להפרשה עדינה, המתייבשת בהמשך. בעקבות הגירוד ייתכן לעתים זיהום משני על ידי חיידקים (הנמצאים כמובן בכל מקום). מהלך המחלה נושא, כאמור, אופי גלי. לעתים ישנה מעורבות פנימית של אסטמה של דרכי הנשימה.
בגיל הילדות והבגרות, הממצאים העוריים יותר בקפלי המרפקים והברכיים, סביב הצוואר, סביב הקרסוליים וסביב שורשי כפות הידיים. בעקבות הגרד הממושך עלולים האזורים האדומים והבצקתיים להפוך לשטחי עור מעובים וגסים, מה שמכונה בעגה הדרמטולוגית -ליכניפיקציה – כלומר התעבות כל שכבות העור מצב המביא למראה של "עור פיל" זהו כלומר ניתן לראות את הדגשת קווי העור הטבעיים. מצב בו ניתן לראות הדגשת קווי העור הטבעיים .לעתים, כשהמחלה קשה יותר, יש שמתהוות בעור הנגוע שלפוחיות מלוות גרד עז, ובמקרים רבים הן מזדהמות. האבחנה צריכה להיעשות בידי רופא עור מומחה וכוללת בדיקה גופנית מדוקדקת, הערכה מעבדתית והיסטוריה משפחתית ונטייה למחלות אטופיות.
הטיפול באסטמה של העור
הטיפול באטופיק דרמטיטיס כולל מספר קווי טיפול. קו הטיפול הראשון הוא הגנה על העור ע"י תכשירי לחות והימנעות מפגיעה בעור ע"י שטיפות מיותרות ושימוש בחומרים העלולים להזיק לעור (כגון חומרי ניקיון כאלה ואחרים ה"תורמים "לייבוש העור. בתינוקות, חשוב להקפיד לנגב את עורם בצורה עדינה ביותר ולהימנע מלהלביש אותם בבדים שעלולים לפגוע בעורם העדין, כגון צמר.
יש להקפיד להימנע ממזון שידוע כגורם להחרפה ו/או להתפרצות המחלה (מיתר לציין כי זה עניין אינדיוידואלי לכל חולה וחולה) וכן להימנע מאלרגנים וגורמים שונים שידועים ככאלה הגורמים לגירוי אצל החולה הספציפי.
אם אין הטבה לאחר טיפול בדרגה ראשונה, עוברים לטיפול בדרגה שנייה הכולל משחות סטרואידיות בעצמה קלה עד בינונית. בשוק מצויות משחות סטרואידיות המשלבות גם חומר אנטיביוטי או אנטי־פטרייתי או את שניהם גם יחד. רצוי מאוד לשלב טיפול סטרואידלי חלש (נזכיר בקצרה שההבדל העוצמתי בין המשחה הסטרואידלית הפוטנטית (החזקה) ביותר לבין החלשה ביותר מגיעה עד כדי פי 20,000!!!)
הרופא המטפל יחליט באם לרשום קרם או משחה וזאת בהתאם למצב הכללי של העור באם העור יבש - כפי שקורה ברוב המקרים אזי הרופא ימליץ על משחה שהיא יותר שומנית ואם מדובר בעור לא יבש או חלילה עם נטייה לזיהום משני הרי שהרופא המטפל ימליץ על קרם .
יתרה מזו הרופא המטפל יחליט באם לשלב את המשחה / קרם הסטרואידלי החלש (שוב כאן המקום לציין שהרופא המטפל יחליט על העוצמה הסטרואידלית הנדרשת) עם אנטיביוטיקה מקומית כזו או אחרת וביחסים שהרופא המטפל מוצא לנכון . יתרה מזו לא כל האזורים מעורבים באטופיק דרמטיטיס אמורים תמיד להיות מטופלים באותה המשחה /קרם, הרופא המטפל יציין זאת באם נדרש לעתים יש צורך בטיפול אנטיביוטי סיסטמי (תרופות דרך הפה). במקרים קשים ועקשניים יותר אפשר לטפל בהקרנת UVA או UVB (קרניים על־סגולות), אך טיפול זה יעיל רק בחלק קטן מן המקרים והוא ניתן בד"כ למקרים קשים יותר של אטופיק דרמטיטיס.
אסטמה של העור - טיפולים חדשניים
טיפולים חדשניים במחלת AD הם תרופות הקרויות אימונומודולריות, כלומר: פעולות במנגנון מורכב ביותר ומדכאות ברמה זו או אחרת את התהליכים הדלקתיים כגון אלידל - ELIDEL או פרוטופיק PROTOPIC בריכוז 0.1% או 0.03%
תרופה ביולוגית מקומית חדשה שאושרה ממש לאחרונה לשימוש בארץ הניתנת גם לילדים מגיל שנתיים והלאה ואינה מכילה כלל סטרואידים ובעלת יעילות מוכחת ומשביעת רצון אשר יעילותה והפרופיל הבטיחותי שלה הוכחו במחקרים גדולים מאוד הקרויה STAQIUS- החומר הפעיל קרוי -CRISABOROL מאושרת לשימוש בכל חלקי הגוף. תרופה זו מעכבת את האנזים PDE4 – ועל ידי עיכוב אנזים זה התהליכים הדלקתיים משתפרים באופן הדרגתי.
תרופה ביולוגית נוספת הניתנת בזריקות - אחת לשבועיים – DUPIXENT –(DUPILUMAB) ניתן בשלב זה למבוגרים – מגיל 18 ומעלה. תרופה זו ניתנת רק למקרים בינוניים /קשים של אטופיק דרמטיטיס. תרופה ביולוגית זו שינתה את חייהם של רבים הסובלים ממחלה קשה זו ( במקרים הקשים כמובן) תרופה זו – דופיקסנט – פועלת במנגנון ביולוגי מתוחכם ביותר והיא מעכבת באופן סלקטיבי את הציטוקינים IL 4 ו IL 13 – תרופה זו חוללה מהפכה של ממש בעולם הדרמטולוגיה והשימוש בה הולך וגובר הן עקב יעילותה הרבה והן עקב הפרופיל הבטיחותי שלה.
דרכי הטיפול השונות בפטרת הציפורניים אצל מבוגרים - במאמר הבא